wtorek, 6 marca 2018

Sałata lodowa w sosie jogurtowym

Bardzo efektowna przystawka. To taka sałatka w trochę innym wydaniu. Na pewno pozytywnie zaskoczy Twoich gości. 
Świetnie będzie do niej pasować chrupiąca bagietka lub grzanki.



główka sałaty lodowej
1/2 szkl majonezu
1/2 szkl jogurtu greckiego
4 plastry bekonu parzonego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, świeżo zmielony pieprz
1-2 pomidory
czerwona cebulka



Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Plasterki bekonu pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na chrupko na patelni. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Sałatę obrać  z wierzchnich liści i pokroić na 4 części. Ułożyć na talerzach. Obok sałaty poukładać po kilka plasterków pomidora, posypać pokrojoną w piórka cebulą.
Sałatę polać kilkoma łyżkami sosu, posypać szczypiorkiem i bekonem. Oprószyć pieprzem. Podawać od razu po przygotowaniu.




6 komentarzy:

  1. Bo najlepsze są najprostsze rozwiązania! :)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię sałatę lodową i całkiem o niej zapomniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie było w moim jadłospisie dlatego już chyba wiem co dziś będzie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatę lodową to ja bardzo lubię <3

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)