poniedziałek, 26 marca 2018

Mazurek wiśniowy najprostszy

Bardzo łatwy i szybki do zrobienia mazurek. Polecam go zwłaszcza osobom zabieganym. Ciasto można upiec nawet tydzień wcześniej a mazurek przełożyć dżemem na chwilę przed podaniem i zajmie nam to już zaledwie kilka minut...



 Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
100 g ziemnego masła
50 g cukru pudru
jajko
spora szczypta soli

słoik dżemu lub konfitury wiśniowej
kilka małych bezików 




Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm, ewentualnie okrągłą) posmaruj tłuszczem. Spód i boki wylep ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż dla obciążenia i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić.
Na cieście rozsmarować dżem wiśniowy i udekorować bezami.

Spód mazurka możesz upiec nawet tydzień wcześniej. Dzień przed podaniem posmaruj dżemem aby nasiąkł a tuż przed podaniem udekoruj bezami aby pozostały chrupiące.


10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Iza :) czasami takie najprostsze wypieki smakują najlepiej ;)

      Usuń
  2. Rzeczywiście pomysł jest świetny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonały pomysł, gdy czasu brak. Taki mazurek to same plusy - nie dość, że szybki do przygotowania, fajnie wygląda, konfitura pewnie nadaje fajnej kwasowości, a beziki doskonale wieńczą całość:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewa :) nam bardzo smakował.

      Usuń
  4. Taki mazurek byłby chyba jednym z moich ulubionych :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)