sobota, 24 marca 2018

Chlebki tostowe maślane

Chleb jest bardzo puszysty i mięciutki. Na pewno polubią go dzieci i osoby, które z różnych przyczyn nie przepadają za twardą i chrupiącą skórką.
Ma lekko słodkawy smak. Świetnie smakuje zarówno ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami.
Z podanych proporcji upieczecie 2 chlebki.




2 i 1/4 szkl ciepłej wody
7g drożdży instant
1/4 szkl cukru
1 łyżka soli
2 łyżki oleju
5,5-6,5 szkl mąki pszennej
ok 4-5 łyżek rozpuszczonego masła do posmarowania 



Do dużej miski wsypać drożdże i cukier. Wlać wodę i wymieszać. Dodać sól, olej i na początek 4 szklanki mąki. Dokładnie wymieszać. Resztę mąki dodawać stopniowo, po ok pół szklanki, cały czas zagniatając ciasto. Może się zdarzyć, że nie zużyjesz jej całej To wszystko zależy od rodzaju mąki z jakiej będzie pieczony chleb. Ciasto ma być miękkie i elastyczne, nie za twarde. Mi wystarczyło 5 szklanek.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski i przykryć folią. Pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie uderzyć pięścią aby je odpowietrzyć i podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, którego krótszy bok jest równy długości keksówki, w której będzie się piekł. Ciasto zwinąć w rulon i włożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na godzinę.
Chlebki pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu gorące chlebki posmarować rozpuszczonym masłem i odstawić do ostygnięcia.




3 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)