niedziela, 22 stycznia 2017

Waniliowe mini pączusie

O pączusiach z serka homogenizowanego słyszał chyba każdy. Ale nie każdy ich próbował a naprawdę warto. Mają same zalety! Zrobisz je ekspresowo gdyż nie wymagają wyrastania a ciasto zamieszasz i nałożysz łyżką. Są mięciutkie, delikatne i po prostu pyszne. 
Mimo iż nie są idealnie okrągłe, maja w sobie sporo uroku.
To jak? Smażycie? ;)




400 g serka homogenizowanego waniliowego
4 jajka
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

olej do smażenia
cukier puder do posypania



W jednej misce rozbełtać jajka z serkiem. W drugiej wymieszać suche składniki. Wszystko razem połączyć łyżką. W szerokim rondlu rozgrzać olej. małą łyżeczka nakładać porcje ciasta bezpośrednio na gorący olej. Smażyć na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


17 komentarzy:

  1. Nigdy takich nie jadłam, mam ogromną ochotę w końcu wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz w kilku miejscach widziałam te urocze kuleczki, muszę w końcu wypróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kiedyś takie robiłam, ale średnio mnie zachwyciły. Chyba jednak wolę faworki lub zwykle pączki,ale bardzo podoba mi się Twoje zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my bardzo lubimy :) a do tego bardzo szybko się je robi, co tez dla mnie jest plusem, zwłaszcza teraz jak pracuje i na wszystko brakuje czasu ;)

      Usuń
  4. Ciekawe 😊nie jadłam jeszcze takich 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam je w tamtym roku, są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie! można by jeść bez opamiętania :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)