niedziela, 8 stycznia 2017

Jogurt z prażonymi jabłkami i płatkami orkiszowymi

Pyszna i bardzo zdrowa propozycja na śniadanie, deser lub podwieczorek. 
Cenos wprowadził do swojej oferty nowe płatki orkiszowe i powiem Wam, że są rewelacyjne! Na pierwszy ogień deser z prażonymi jabłkami ale mam już pomysły na inne pyszności z tymi płatkami ;)
A Wy lubicie takie słodkie i zdrowe smakołyki?



Wersja eleganckiego deseru:
 


Na 2 porcje:
1 szkl jogurtu naturalnego gęstego
1 duże jabłko
1 łyżeczka masła klarowanego
4-5 łyżki płatków orkiszowych Cenos
garść grubo posiekanych orzechów włoskich
szczypta cynamonu
1-2 łyżeczki miodu
syrop trzcinowy

 W wersji na wynos płatki wsypujemy do osobnego pojemniczka aby nie namiękły:

Jabłko umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. W rondelku rozpuścić masło, wrzucić jabłko, posypać cynamonem, dosłodzić miodem i prażyć kilka minut aż lekko zmięknie. Dodać orzechy, wymieszać i przestudzić. Jogurt wymieszać z łyżeczką miodu.
Do szklanki/kubka wsypać łyżeczkę płatków. Szklankę od wewnątrz polać syropem trzcinowym, wlać jogurt, na wierzch wyłożyć jabłka i posypać płatkami.




12 komentarzy:

  1. Mmm pycha! :)https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/08/tarta-na-spodzie-z-kaszy-jaglanej-z-lososiem-porem-i-camembertem/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny i zdrowy deser. Świetna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie się prezentuje, a do tego taki zdrowy ten deser, że nic tylko zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie lekkie posiłki! Dzisiaj do pracy wzięłam podobny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu to moje smaki:) ja od zeszłego roku zrobiłam się bardzo płatkowo- otrębowa;). Pyszna propozycja na deser lub śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ mega apetyczne zdjęcie zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)