Pyszna i bardzo zdrowa propozycja na śniadanie, deser lub podwieczorek.
Cenos wprowadził do swojej oferty nowe płatki orkiszowe i powiem Wam, że są rewelacyjne! Na pierwszy ogień deser z prażonymi jabłkami ale mam już pomysły na inne pyszności z tymi płatkami ;)
A Wy lubicie takie słodkie i zdrowe smakołyki?
Wersja eleganckiego deseru:
Na 2 porcje:
1 szkl jogurtu naturalnego gęstego
1 duże jabłko
1 łyżeczka masła klarowanego
4-5 łyżki płatków orkiszowych Cenos
garść grubo posiekanych orzechów włoskich
szczypta cynamonu
1-2 łyżeczki miodu
syrop trzcinowy
W wersji na wynos płatki wsypujemy do osobnego pojemniczka aby nie namiękły:
Jabłko umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. W rondelku rozpuścić masło, wrzucić jabłko, posypać cynamonem, dosłodzić miodem i prażyć kilka minut aż lekko zmięknie. Dodać orzechy, wymieszać i przestudzić. Jogurt wymieszać z łyżeczką miodu.
Do szklanki/kubka wsypać łyżeczkę płatków. Szklankę od wewnątrz polać syropem trzcinowym, wlać jogurt, na wierzch wyłożyć jabłka i posypać płatkami.
Mmm pycha! :)https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/08/tarta-na-spodzie-z-kaszy-jaglanej-z-lososiem-porem-i-camembertem/
OdpowiedzUsuńPyszny i zdrowy deser. Świetna propozycja!
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje, a do tego taki zdrowy ten deser, że nic tylko zajadać :)
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
UsuńUwielbiam takie lekkie posiłki! Dzisiaj do pracy wzięłam podobny :)
OdpowiedzUsuń:))
UsuńAsiu to moje smaki:) ja od zeszłego roku zrobiłam się bardzo płatkowo- otrębowa;). Pyszna propozycja na deser lub śniadanie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
UsuńPycha! i do tego zdrowo
OdpowiedzUsuńależ mega apetyczne zdjęcie zrobiłaś
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń