sobota, 25 października 2014

Kruche rogaliki z powidłami

Rogaliki z tego przepisu wychodzą niezwykle kruchutkie. Proponuję zrobić od razu podwójną porcję bo znikają jeszcze ciepłe :)



Ciasto kruche:
2 1/4 szkl mąki
kostka masła
1/3 szkl cukru pudru
1 łyżka gęstej śmietany
2 żółtka

powidła śliwkowe (przepis tutaj)
jajko do posmarowania rogalików

Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
1-2 łyżki wody 



Ciasto: Mąkę, cukier puder i zimne masło dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie podzielić na 4 części i każdą z nich cienko rozwałkować. Od dużego talerza wyciąć w cieście okrąg. Podzielić go na 8 trójkątów. Z szerszej strony nakładać odrobinę powideł, zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 15-20 minut w temp. 180 stopni do zarumienienia. Ostudzić.



Lukier: wszystkie składniki utrzeć na gęsty lukier, którym polać rogaliki. Odstawić do zastygnięcia lukru.

5 komentarzy:

  1. rogaliki wyszły chrupiące i bardzo smaczne cała rodzinka, niestety nie zdazyłam skosztować jak smakują na drugi dzień gdyż już ich zabrakło :) następnym razem porcję podwaja lub nawet potrajam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że rogaliki tak posmakowały :))

      Usuń
  2. co to za określenie kostka, ona może mieć 20, 25 a nawet 30 dkg

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepsze rogaliki,dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)