wtorek, 4 listopada 2014

Cappucino na herbatnikach

Ciasto bez pieczenia, które nie może się nie udać. Kwaskowate powidła idealnie komponują się w smaku ze słodką masą cappuccino. Idealne do kawy. Moim gościom bardzo smakowało.


Masa:
kostka miękkiego masła
5 łyżek cappuccino orzechowego
1/3 szkl cukru pudru
kieliszek wódki

Polewa:
1/4 kostki masła
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny

350g herbatników
mały słoiczek powideł śliwkowych
1/2 szkl mleka
bita śmietana do dekoracji



Masa: Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodać cappuccino a na koniec wódkę. Mleko przelać do głębokiego talerza i maczać w nim herbatniki. Ciastka układać w 2 rzędach po 5 herbatników. Każdą warstwę ciastek posmarować cienko powidłami a następnie masą. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Mi wyszło 7 warstw. Ostatnią warstwą niech będą herbatniki.

Polewa. Masło, mleko, cukier i kakao przełożyć do garnuszka i podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić na chwilę aby spęczniała. Lekko podgrzać aby się rozpuściła. Dodać ją do polewy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto. Odstawić do schłodzenia. Ciasto przed podaniem udekorować kleksami bitej śmietany. Porada: dzięki żelatynie polewa nie kruszy się i nie brudzi ciasta przy krojeniu.

12 komentarzy:

  1. Jem oczami:) Bardzo mi się podoba:)
    Ps. Te widelczyki też super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie. Poproszę o kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda:)))U mnie dziś też cappuccino, ale całkiem inne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda super,ale cały czas się zastanawiem jakiej wielkości jest forma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam tego ciasta w formie. Układałam herbatniki po 5 w dwóch rządach.

      Usuń
  6. a cappuccino ma być w proszku czy rozpuszczone?

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie bym skubnęła kawałeczek! Kusi strasznie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne jutro robie,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)