poniedziałek, 6 października 2014

Sernik dyniowy

Ostatnio mam bzika na punkcie dyni ;) Więc spodziewajcie się u mnie jeszcze kilka przepisów na to wdzięczne warzywo. Dziś proponuję Wam sernik z musem z dyni. Jest po prostu obłędny. Sernik należy do tych ciężkich, wilgotnych i rozpływających się w ustach. Ma piękny, intensywny żółty kolor. Moi goście byli nim zachwyceni. Wam też polecam z całego serca :)


 Spód:
150g herbatników
60g stopionej margaryny
szcz. przyprawy do piernika

Sernik:
75 dag sera białego
1 szkl musu z dyni*
3 jajka
puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu Kamis
szcz. przyprawy korzennej

cukier puder do posypania



Spód: Herbatniki drobno pokruszyć. Można je wsypać do foliowego woreczka i rozkruszyć wałkiem.Margarynę stopić i wymieszać z ciastkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać herbatniki i dokładnie docisnąć do dna. Tortownicę włożyć do lodówki.

Sernik: składniki powinny być w temp. pokojowej. Twaróg zmielić 3-krotnie. Do miski dodać mus z dyni, mleko skondensowane, jajka, mąki i przyprawę oraz cukier. Wymieszać do czasu połączenia się składników. Masę wylać na schłodzony spód. Piekarnik nagrzać do temp. 150 st (grzanie góra-dół). Na spód wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sernik piec ok 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Następnie przełożyć do lodówki i chłodzić całą noc. Sernik oprószyć cukrem pudremSernik: składniki powinny być w temp. pokojowej. Twaróg zmielić 3-krotnie. Do miski dodać mus z dyni, mleko skondensowane, jajka, mąki i przyprawę oraz cukier. Wymieszać do czasu połączenia się składników. Masę wylać na schłodzony spód. Piekarnik nagrzać do temp. 150 st (grzanie góra-dół). Na spód wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sernik piec ok 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Następnie przełożyć do lodówki i chłodzić całą noc. Sernik oprószyć cukrem pudrem.

* Mus z dyni można przygotować przez upieczenie lub duszenie kawałków dyni (z odrobiną wody) do miękkości i zmiksowaniu na gładką papkę.

Dynia na słodko i słono Ciasta bez miksera

11 komentarzy:

  1. Piękny kolor! Lubię serniki z dynią, smakują tak jesiennie:) Zapraszam na http://obiadgotowy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszny <3 ja dziś będę robić przetwory z jabłek i dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz wszyscy mają dyniowego bzika:) Sernik wygląda mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny kolorek. Uwielbiam sernik dyniowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie...no i ten piękny, słoneczny kolor:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale wygląda! Zjadłabym choć kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam podobny :) obłędny!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest piękny! Ten kolor - nie można mu się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)