sobota, 18 października 2014

Kopytka z dyniowym pesto

Bardzo pożywny i nadzwyczaj smaczny obiad. Dynia w połączeniu z prażonymi ziarnami słonecznika daje niepowtarzalny smak. Polecam!




Kopytka:
500-600g ugotowanych ziemniaków
jajko
mąka
oliwa lub masło do smażenia 





Kopytka: Ziemniaki przepuścić przez praskę, uklepać i wyłożyć na górę 1/4 część. W to miejsce wsypać mąkę. Wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na mniejsze części, wałkować cienkie wałeczki i kroić kopytka. W razie potrzeby podsypywać mąką. Gotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i podsmażyć aby zyskały rumiany kolor. Podawać z pesto dyniowym, posypanym słonecznikiem i natką.

Przepis na dyniowe pesto znajdziecie tutaj


2 komentarze:

  1. Lubię takie nieoczywiste połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj :)
    Joasiu- pysznie u Ciebie i tak pięknie podane :)
    Pozdrawiam mile :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)