piątek, 21 października 2022

Omlet cesarski z karmelizowanymi śliwkami

Omlet cesarski to tradycyjny deser kuchni austriackiej. Jest słodki, puszysty i lekko chrupiący za sprawą skarmelizowanego cukru. 
Będzie doskonałą propozycją na leniwe śniadanie lub podwieczorek.
Z tych proporcji przygotujecie 2 pyszne omlety :)





Omlet:
2 jajka
szczypta soli
łyżka cukru + 1 łyżeczka do posypania
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szkl mleka
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu 
łyżka masła do smażenia

Karmelizowane śliwki:
15-20 dag śliwek
łyżka cukru
łyżka masła
1/2 łyżeczki cynamonu




Karmelizowane śliwki warto przygotować wcześniej. Śliwki umyć, osuszyć usunąć pestki. W garnuszku rozpuścić masło, wsypać śliwki, dodać cukier i cynamon. Podgrzewać, mieszając aż cukier się rozpuści, owoce puszczą sok i powstanie z niego syrop. Odstawić z ognia w ciepłe miejsce.

Omlet: żółtka utrzeć z cukrem i ekstraktem. Dodać mleko i mąkę, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ciastem.

Na patelni rozpuszczamy masło. Wylewamy połowę ciasta i smażymy omlet z obu stron na średnim ogniu. Przed przewróceniem omleta na drugą stronę posypujemy go łyżeczką cukru i cynamonem aby uzyskać lekko skarmelizowaną i chrupiącą skórkę. Omlet jeszcze na patelni rozrywamy
 na mniejsze kawałki np. za pomocą drewnianej szpatułki.

Omlet podajemy z ciepłymi śliwkami karmelizowanymi, posypany cukrem pudrem i polany sosem ze smażenia śliwek.





8 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)