środa, 23 marca 2022

Ekspresowe gofry na kefirze

 Cudownie pachną wanilią. Są lekko chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Z ulubionymi dodatkami po prostu pyszne :) I najważniejsze, że zrobisz je w kilkanaście minut!

Takie gofry to świetna propozycja na śniadanie czy podwieczorek :)

Najlepsze gofry zrobicie w gofrownicy o dużej mocy. Moja ma 1600W i uważam, że taka jest super. Wcześniej miałam gofrownicę 700W i była za słaba na to aby upiec chrupiące gofry.




2 jajka

1/2 szkl wody gazowanej

400g kefiru

1/2 szkl oleju

2 szkl mąki

3 łyżki cukru

kilka kropel ekstraktu waniliowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli



Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować do połączenia składników na gęstą masę. Gofrownicę nagrzać, lekko posmarować olejem (tylko przed smażeniem pierwszego gofra) i wylewać chochelką ciasto. Piec ok 4-6 minut do zarumienienia. Lekko przestudzić na kratce. 

Podawać z ulubionymi dodatkami np. owocami, dżemem, cukrem pudrem czy bitą śmietaną.

Z tego przepisu wychodzi ok 10 gofrów.

13 komentarzy:

  1. Wglądają bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana
    Twoje gofry wyglądają bardzo smakowicie😊🧇
    Nie mam niestety gofrownicy, choć czasem upiekłam bym je dla Dzieci, Wnusia😉
    Pozdrawiam pięknie😀☕

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Morgano dziękuję :) a gofrownicę naprawdę warto mieć w domu aby przygotować szybki deser gdy chce się czegoś słodkiego ;)

      Usuń
  3. Ja muszę najpierw zainwestować w dobrą gofrownicę o dużej mocy

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis, pierwszy raz wśród składników widzę kefir. Myślę, że warto wypróbować :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam w lodówce 500 ml kefiru i zastanawiałam się, jak mogłabym go sprytnie wykorzystać. Twój przepis idealnie pasuje do moich zasobów kuchennych, a Twoje gofry wyglądają tak apetycznie. Mam nadzieję, że uzyskam podobny efekt.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowicie wyglądają, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy wyjdą też w opiekaczu?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)