Pizzerinki świetnie sprawdzą się na ciepłą kolację, przekąskę czy drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Ciasto jest puszyste i mięciutkie w środku.
Pizzerinki doskonale smakują z keczupem lub sosem czosnkowym.
Ciasto drożdżowe:
3 szkl mąki pszennej
op. drożdży instant
płaska łyżeczka cukru i soli
jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szkl ciepłego mleka
Dodatki:
80g oliwek
60 g suszonych pomidorów
2 łyżki sosu/koncentratu pomidorowego
20 dag startego sera żółtego
łyżka oregano lub przyprawy do pizzy
Ciasto: Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, jajko i oliwę, wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można delikatnie podsypać mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pomidory pokroić w paski, oliwki na pół.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować sosem pomidorowym, posypać pokrojonymi pomidorami i oliwkami oraz startym serem (2 łyżki zostawić do posypania pizzerinek). Oprószyć przyprawą do pizzy i zwinąć rulon. Rulon pokroić na plastry grubości ok 3cm (wyszło mi 13 szt). Ułożyć je na dużej blaszce piekarnikowej i posypać pozostałym serem.
Pizzerinki piec ok 25 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło ale na zimno też są pyszne :)
Bardzo lubię takie pizzerinki :D Pycha są :D
OdpowiedzUsuń😊
UsuńMniam, moje smaki zdecydowanie:)
OdpowiedzUsuńTo mamy podobnie 😊
UsuńPyszna propozycja, zapisuję przepis do wypróbowania 😀
OdpowiedzUsuńSuper 😊 daj znać czy Ci smakowało 😉
UsuńSzybka i smaczna przekąska.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper pomysł na bułeczki. Włoskie smaki zawsze u mnie są mile widziane!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńsuper pyszny pomysł
OdpowiedzUsuńUwielbiam wytrawne wypieki. Twoje pizzerinki wyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuń