piątek, 18 marca 2022

Zwijane pizzerinki z oliwkami i pomidorami

 Pizzerinki świetnie sprawdzą się na ciepłą kolację, przekąskę czy drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Ciasto jest puszyste i mięciutkie w środku.  

Pizzerinki doskonale smakują z keczupem lub sosem czosnkowym.




Ciasto drożdżowe:
3 szkl mąki pszennej
op. drożdży instant
płaska łyżeczka cukru i soli
jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szkl ciepłego mleka

Dodatki:
80g oliwek
60 g suszonych pomidorów
2 łyżki sosu/koncentratu pomidorowego
20 dag startego sera żółtego
łyżka oregano lub przyprawy do pizzy





Ciasto: Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, jajko i oliwę, wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można delikatnie podsypać mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pomidory pokroić w paski, oliwki na pół.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować sosem pomidorowym, posypać pokrojonymi pomidorami i oliwkami oraz startym serem (2 łyżki zostawić do posypania pizzerinek). Oprószyć przyprawą do pizzy i zwinąć rulon. Rulon pokroić na plastry grubości ok 3cm (wyszło mi 13 szt). Ułożyć je na dużej blaszce piekarnikowej i posypać pozostałym serem.
Pizzerinki piec ok 25 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło ale na zimno też są pyszne :)


12 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)