Lekkie i orzeźwiające ciasto będzie idealnym deserem nie tylko podczas upałów. Do ciasta można użyć gotowych, okrągłych biszkopcików zamiast pieczonego ciasta.
Jeśli do masy jogurtowej dodacie mrożone owoce, zacznie ona szybciej tężeć.
Biszkopt:
2 jajka
1/2 szkl cukru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
1/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
700 ml jogurtu naturalnego
2 galaretki przezroczyste
galaretka rubinowa
galaretka szafirowa
galaretka malinowa
1 szkl borówki amerykańskiej
Dzień wcześniej upiec biszkopt i przygotować galaretkę rubinową, szafirową i malinową.
Galaretki przygotować osobno, rozpuszczając każdą w 400ml gorącej wody. Odstawić do stężenia, najlepiej w płaskich pojemnikach. Po stężeniu galaretki pokroić nożem w kostkę.
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Na koniec dodać żółtka i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką z masą jajeczną. Foremkę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, usunąć papier do pieczenia. Biszkopt przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową.
Masa jogurtowa: Galaretki przezroczyste rozpuścić w 400 ml gorącej wody, ostudzić. Do miski wlać zimny jogurt, wlać galaretę i wymieszać rózgą. Dodać pokrojoną galaretkę rubinową, szafirową i malinową (trochę galaretek zostawić na wierzch ciasta) oraz borówki, wymieszać. Tężejącą masę wylać na biszkopt. Od razu posypać pozostawionymi galaretkami. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Klasyczne i cudownie pyszne I piękne ciasto!
OdpowiedzUsuńPrzyciąga wzrok. Mniamm.
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmaczne, delikatne- idealne do kawusi☕🍰
OdpowiedzUsuńSerdeczności moc przesyłam Asieńko 💚🍀🌷😊
Chętnie bym zjadła, bo to moje smaki. Do tego ciasto jest lekkie i orzeźwiające!
OdpowiedzUsuńwoow jak super wyglada, musi byc pyszne
OdpowiedzUsuń