piątek, 11 marca 2022

Tort z kajmakiem i borówkami

Tort przygotowałam na przyjęcie urodzinowe Córki. Może wygląda niepozornie, ale takie było życzenie solenizantki, aby był udekorowany tylko ciastkami Oreo ;) za to kryje w sobie mnóstwo pyszności :))) 

Tort wielosmakowy, w którym fajnie współgrają poszczególne warstwy. Słodki kajmak przełamany jest orzeźwiającą galaretką z borówką amerykańską. Tort okazał się hitem, córka już zamówiła taki sam na kolejne przyjęcie rodzinne :) 

Tak duży tort wystarczy na ok 20 porcji. Biszkopt i galaretkę z borówkami najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Do nasączenia można dodać ulubiony alkohol.





Biszkopt kakaowy:

7 jajek

1 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

1/4 szkl mąki ziemniaczanej

1/3 szkl gorzkiego kakao


Masa śmietankowa:

660 ml śmietanki 30%

500g mascarpone

4 łyżki cukru pudru


galaretka wiśniowa

ok 300g borówki amerykańskiej (mogą być mrożone)

ok 250 g kajmaku

2-3 paczki herbatników

ciastka Oreo do dekoracji

herbata do nasączenia biszkoptu


Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać partiami cukier i ucierać aż masa będzie szklista i lśniąca. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z kakao i delikatnie, łyżką, wymieszać z masą jajeczną. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt. Ciasto piec ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić i przekroić na 3 krążki.

Galaretka: Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Odstawić aż zacznie lekko tężeć. Tortownicę o śr. 21cm wyłożyć folią spożywczą, wysypać borówki i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia.

Masa: w misie miksera ubić śmietankę, pod koniec dodając mascarpone i cukier puder.

Tort najlepiej składać w specjalnej obręczy do tortów. Masę śmietankową smarować cienką warstwą. Złożenie: Biszkopt nasączony herbatą, cienka warstwa masy śmietankowej, herbatniki, masa kajmakowa (masę lekko podgrzać aby łatwiej się rozprowadzała), masa śmietankowa, nasączony biszkopt, masa, galaretka z borówkami, masa, biszkopt. Cały tort cienko posmarować pozostałą masą śmietankową. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Schłodzony tort udekorować pokruszonymi ciastkami Oreo.


7 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)