Delikatnie chrupiąca skórka, mięciutki środek. Bułeczki wyszły idealnie.
Świetnie smakują ciepłe, jak również na drugi dzień z dowolnymi dodatkami :)
3 szkl mąki pszennej
3/4 szkl ciepłej wody
7g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki miękkiego masła
Do dużej miski przesypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Dodać jajko, masło i ciepłą wodę. Zagniatać ciasto ok 10 minut. Ma być gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby podrosło. Po tym czasie ponownie zagnieść (nie podsypywać za dużo mąką) i podzielić na 8 równych części. Uformować zgrabne bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć na środku krzyżyk. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 30-40 minut w cieple miejsce. Piec ok 15 minut w 225 stopniach.
Jakie ładne ^_^
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚliczności!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Monia :)
UsuńFantastyczne kajzerki ;)
OdpowiedzUsuńidealne wyszły
OdpowiedzUsuń