Uwielbiamy pizzę ale w takiej wersji jeszcze jej nie jedliśmy. Pizza z jajkiem okazała się przepyszna. Smakuje jak bajgiel z jajkiem. Będzie idealna na późne weekendowe śniadanie lub ciepłą kolację.
Ciasto na pizzę:
3 szkl mąki pszennej
op. drożdży instant
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżka oleju lub oliwy
szkl ciepłego mleka
jajko
kilka jajek+ jajko do posmarowania brzegów
3 łyżki ziaren (sezam biały i czarny, siemię lniane, mak)
1/2 słoika suszonych pomidorów (u mnie z żurawiną)
kilka plastrów salami
20 dag startego sera żółtego
oregano
sól
szczypiorek do posypania
Ciasto: do miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Dodać jajko, olej i ciepłe mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i ostawić na ok 45-60 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i uformować 2 pizze. Każdą posypać odrobiną sera oraz pokrojonymi pomidorkami i salami. Na każdą pizzę wbić po 3 jajka, oprószyć oregano. Brzegi pizzy posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i uformować 2 pizze. Każdą posypać odrobiną sera oraz pokrojonymi pomidorkami i salami. Na każdą pizzę wbić po 3 jajka, oprószyć oregano. Brzegi pizzy posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami.
Pizze piec ok 25 minut. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i lekko posolić jajka.
O kurczaki! Ale bomba pomysł!
OdpowiedzUsuńAle pyszne jedzonko. I jak obłędnie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńależ bym zjadła takie pyszności
OdpowiedzUsuń