Bardzo łatwe do zrobienia, a jakie pyszne ciasto :)
Wystarczy kilka bardzo dojrzałych bananów, których nikt już nie chce jeść, chwila mieszania i gotowe.
Aby wzbogacić smak chlebka, do ciasta można wrzucić posiekaną czekoladę lub orzechy. Zawsze wyjdzie smacznie :)
4 jajka
1 szkl cukru
200 ml oleju
4 banany
kilka kropel ekstraktu waniliowego
2,5 szkl mąki pszennej
szczypta soli
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Jajka chwilę ucierać, dodać cukier, olej, ekstrakt waniliowy i rozgniecione banany. Zmiksować do połączenia składników.
Osobno wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wlać masę jajeczno-bananową. Krótko zmiksować. Ciasto przelać do dużej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 50-60 minut do tzw suchego patyczka.
Bardzo lubię, pachnie niesamowicie.
OdpowiedzUsuńniczego podobnego nie jadłem, smacznego ;)
OdpowiedzUsuńJaki piękny, idealny wręcz :D
OdpowiedzUsuńMam banany...może zrobię? Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten wypiek za jego prostotę, ale też zapach bananów w cieście!
OdpowiedzUsuń