piątek, 3 grudnia 2021

Chlebek bananowy

Bardzo łatwe do zrobienia, a jakie pyszne ciasto :) 

Wystarczy kilka bardzo dojrzałych bananów, których nikt już nie chce jeść, chwila mieszania i gotowe.

Aby wzbogacić smak chlebka, do ciasta można wrzucić posiekaną czekoladę lub orzechy. Zawsze wyjdzie smacznie :)



4 jajka

1 szkl cukru

200 ml oleju

4 banany

kilka kropel ekstraktu waniliowego

2,5 szkl mąki pszennej

szczypta soli

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody




Jajka chwilę ucierać, dodać cukier, olej, ekstrakt waniliowy i rozgniecione banany. Zmiksować do połączenia składników.

Osobno wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wlać masę jajeczno-bananową. Krótko zmiksować. Ciasto przelać do dużej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 50-60 minut do tzw suchego patyczka.


5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię, pachnie niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. niczego podobnego nie jadłem, smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki piękny, idealny wręcz :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam banany...może zrobię? Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ten wypiek za jego prostotę, ale też zapach bananów w cieście!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)