piątek, 31 grudnia 2021

Sałatka z kurczakiem, żurawiną i selerem naciowym

 Zaskakująco pyszna sałatka, na którą przepis dostałam od mamy. Znajdziecie w niej świetne połączenie kurczaka gyros ze słodkawą żurawiną i charakterystycznym smakiem selera. Naprawdę warta wypróbowania.




3 filety z kurczaka

op. przyprawy Gyros

200 g grubego makaronu np. kolanka ozdobne

4-5 ogórków konserwowych

10 dag słonecznika

15 dag żurawiny

1 czerwona cebulka

puszka kukurydzy

3 łodygi selera naciowego

3-4 łyżki majonezu

sól, pieprz



Filety umyć, pokroić w drobną kostkę. Oprószyć przyprawą i smażyć na rumiano, ostudzić. 

Słonecznik podprażyć na suchej patelni, ostudzić. Makaron ugotować al dente, ostudzić.

Ogórki, cebulkę i selera pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić do smaku i dodać majonez. Można też dodać pół na pół majonez i gęsty jogurt naturalny.


5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis, na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na sałatkę :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł, chociaż dodatek selera trochę mnie zastanawia...lubię jego smak w ciepłych daniach, chyba obawiałabym się smaku w sałatce...

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)