czwartek, 23 grudnia 2021

Pierniczki Lebkuchen

 Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Są mięciutkie i od razu gotowe do zjedzenia. Nie wymagają leżakowania, więc spokojnie można je upiec na ostatnią chwilę przed świętami :)

Dzięki kandyzowanej skórce i dużej ilości przypraw korzennych są bardzo aromatyczne. Jedne z najlepszych jakie do tej pory jadłam! 



Ciasto:

500 g mąki pszennej

160 g zmielonych migdałów

2 op. przyprawy do piernika

1 łyżeczka kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka sody

1/2 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

400 ml płynnego miodu

180 g masła


Lukier:

2 szkl cukru pudru

sok z 1/2 cytryny




Ciasto: Skórkę kandyzowaną pokroić w bardzo drobne kawałeczki. Wszystkie suche składniki wymieszać w większej misce. Miód i masło podgrzać do rozpuszczenia. Odstawić aby lekko przestygły. Jeszcze ciepłe przelać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie kleiste ale takie właśnie ma być. Przykryć ściereczką i odstawić aż ostygnie. 

Lekko zwilżonymi dłońmi nabierać kawałeczki ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć dłonią. Pierniczki piec ok 10-12 minut. Po wyjęciu blachy z piekarnika należy odczekać kilka minut aby pierniczki lekko stwardniały, po tym czasie odkładać do wystygnięcia na kratkę. 

Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobina wody na gładko. Pierniczki maczać w lukrze i odkładać na deskę lub kratkę aby lukier stężał. Przechowywać w szczelnym pojemniku.



2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)