Wspaniały, waniliowy sernik na kruchym cieście. Sprawdzi się na każdą okazję. Zawsze się udaje i smakuje rewelacyjnie.
Ciasto kruche:
400 g mąki pszennej
200 g masła/margaryny
1 szkl cukru pudru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
jajko
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
4 jajka
400 g mleka skondensowanego słodzonego
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
Ciasto kruche: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia posiekać dokładnie z masłem. Dodać śmietanę, ekstrakt waniliowy i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na godzinę. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na grubych oczkach jedną część ciasta. wstawić do lodówki i przygotować masę serową.
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Produkty na masę przełożyć do miski i zmiksować tylko do połączenia składników. Wylać na ciasto w blaszce. Na sernik zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto.
Sernik piec godzinę w temperaturze 180 stopni. po tym czasie uchylić piekarnik i zostawić ciasto jeszcze na 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Podawać posypane cukrem pudrem.
Kolejne pysznie wyglądające ciacho :D Super ^_^
OdpowiedzUsuńDziękuję Iwonko 😊
UsuńMam go na liście do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńTwój wygląda obłędnie!
Dziękuję i polecam z całego serca 😊
Usuńcudowny sernik
OdpowiedzUsuńDziękuję Iza😊
UsuńTaki sernik to musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńIza jest pyszny 😉😊
UsuńRzeczywiście wygląda apetycznie, ale u mnie w domu poza mną jednym nikt nie lubi smaku wanilii. :)
OdpowiedzUsuńZawsze możesz pominąć i użyć budyniu śmietankowego 😉
UsuńSernik często u mnie gości na uroczystościach rodzinnych, ale ten muszę koniecznie wypróbować😊
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację Asiu💛😃
Polecam i pozdrawiam Morgano 😊
UsuńAsiu bardzo ciekawy pomysł z tym mlekiem skondensowanym, takiego sernika nie robiłam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam bo smakuje obłędnie 😊
Usuń