Aromatyczny gulasz z chudego mięsa wieprzowego, pachnący grzybkami i winem. Doskonale smakuje z ulubioną kaszą i surówką. Jest pyszny nawet do bułki czy chlebka. Świetnie smakuje na drugi dzień, mięsko wręcz rozpływa się w ustach. Oczywiście można użyć innego rodzaju mięsa, np. łopatki czy karkówki.
800 g chudego mięsa z szynki
cebula
2 ząbki czosnku
2 garści suszonych grzybków
1/2 szkl czerwonego wytrawnego wina
1 szkl bulionu
sól, świeżo zmielony pierz
papryka słodka
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki oleju do smażenia
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Wymieszać i obtoczyć w mące. W większym rondlu rozgrzać olej, podsmażyć mięso, dodać posiekaną cebulę, przesmażyć ok 5 minut. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podlać winem i bulionem. Do garnka wsypać grzybki, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa (ok 1-1,5 godziny).
Gulasz najlepiej smakuje z kaszą i ulubioną surówką.
Pychotka taki gulasz z winem :)
OdpowiedzUsuńtakie danie to coś dla mnie
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda Twoja potrawa, godna wypróbowania i posmakowania Asieńko 😃
OdpowiedzUsuń