Babka jest wyjątkowo delikatna, ciasto wilgotne i długo zachowuje świeżość. Nadzienie orzechowe w połączeniu z białą czekoladą i migdałami tworzy połączenie doskonałe. Babka będzie niewątpliwą ozdobą wielkanocnego stołu.
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
kilka kropel aromatu waniliowego
250 ml ciepłego mleka
5 łyżek cukru
jajko
60 g miękkiego masła
szczypta soli
Nadzienie:
260g zmielonych orzechów
kilka kropel aromatu waniliowego
7 łyżek cukru pudru
200 g śmietanki 30%
Dekoracja:
biała czekolada
płatki migdałów
migdały w czekoladzie
Ciasto: wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać jajko, ciepłe mleko i bardzo miękkie masło (ja dałam na wpół rozpuszczone) i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na ok godzinę.
Nadzienie: wszystkie składniki wymieszać.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na prostokąt ok 50x30 cm. Posmarować masa orzechową, zostawiając ok 1 cm marginesu. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę przełożyć do formy na babkę. Ciasto piec ok 45 minut w 180 stopniach. Ostudzić na kratce.
Babkę po przestudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować płatkami migdałów i migdałami w czekoladzie.
Wygląda rewelacja!
OdpowiedzUsuńAle wspaniale wygląda
OdpowiedzUsuńSuper wyszła, idealnie zakręcona ^_^
OdpowiedzUsuńMam już plany na babkę w tym roku, ale chętnie skorzystam z przepisu po świętach.
OdpowiedzUsuńmiałam robić poaobną ale nie zdążyłam ;)))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie😀🍩
OdpowiedzUsuńIdealna babka do kawusi☕😊
Smacznie pozdrawiam Asieńko 💖🤗