niedziela, 21 marca 2021

Babka drożdżowa z orzechami

Babka jest wyjątkowo delikatna, ciasto wilgotne i długo zachowuje świeżość. Nadzienie orzechowe w połączeniu z białą czekoladą i migdałami tworzy połączenie doskonałe. Babka będzie niewątpliwą ozdobą wielkanocnego stołu.





Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
kilka kropel aromatu waniliowego
250 ml ciepłego mleka
5 łyżek cukru
jajko
60 g miękkiego masła
szczypta soli

Nadzienie:
260g zmielonych orzechów
kilka kropel aromatu waniliowego
7 łyżek cukru pudru
200 g śmietanki 30%

Dekoracja:
biała czekolada
płatki migdałów
migdały w czekoladzie



Ciasto: wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać jajko, ciepłe mleko i bardzo miękkie masło (ja dałam na wpół rozpuszczone) i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na ok godzinę. 

Nadzienie: wszystkie składniki wymieszać.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na prostokąt ok 50x30 cm. Posmarować masa orzechową, zostawiając ok 1 cm marginesu. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę przełożyć do formy na babkę. Ciasto piec ok 45 minut w 180 stopniach. Ostudzić na kratce. 
Babkę po przestudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować płatkami migdałów i migdałami w czekoladzie.

6 komentarzy:

  1. Super wyszła, idealnie zakręcona ^_^

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam już plany na babkę w tym roku, ale chętnie skorzystam z przepisu po świętach.

    OdpowiedzUsuń
  3. miałam robić poaobną ale nie zdążyłam ;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie😀🍩
    Idealna babka do kawusi☕😊
    Smacznie pozdrawiam Asieńko 💖🤗

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)