Delikatne i kruchuteńkie ciasto w połączeniu z puszystym kremem malinowym to deser idealny na wielkanocny stół.
Z podanych proporcji wyjdzie nam dwa pyszne mazurki.
Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g masła w temp. pokojowej
50 g cukru pudru
jajko
Krem malinowy:
400 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
słoik dżemu malinowego
1/2 szkl płatków migdałowych
2 łyżki wiórków kokosowych
czekoladowe jajeczka
Ciasto kruche: Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować a następnie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Cienko rozwałkować i wylepić spód i boki foremki (wyjdą 2 spody). Nakłuć widelcem. Ciasto włożyć ponownie do lodówki na pół godziny. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Aby spód nie wybrzuszył się podczas pieczenia warto położyć na cieście kawałek papieru do pieczenia i obciążyć grochem lub ryżem. Spody ostudzić.
Krem malinowy: dżem przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pesteczek. Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Pod koniec dodać 3 łyżki dżemu malinowego.
Spody do mazurków posmarować cienko dżemem a następnie masą. Posypać płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi, ozdobić jajeczkami.
Jaki on piękny z tymi jajeczkami w pastelowych kolorach!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ten mazurek, super :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo" profesjonalnie ", a ten krem malinowy to już ista rozpusta:)
OdpowiedzUsuńZ malinami to ja biorę w ciemno :) Pyszne połączenie.
OdpowiedzUsuńpieknie wyglada....Radosnych i zdrowych Świąt
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa 😊
OdpowiedzUsuńŻyczę wesołych Świąt 😊
Smaczny Asieńko, jak wsz😍🌷ystkie Twoje smakowitości🧡😀☕🍰
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko