Gulasz świetnie pasuje do kasz, placków ziemniaczanych a nawet chleba. Podany z ulubioną surówką tworzą naprawdę syty i pożywny obiad. Jego zaletą jest również to, że można go przygotować dzień wcześniej i szybko odgrzać po powrocie z pracy.
Dodatek wina i suszonych grzybów sprawia, że jest naprawdę aromatyczny i smaczny :)
1 kg mięsa z szynki
2 cebule
2 garści suszonych grzybów
1l bulionu ew. wody
2 ząbki czosnku
1 szkl czerwonego wytrawnego wina
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz do smaku
łyżka mąki pszennej
2 łyżki oleju
Mięso pokroić w małą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką. W rondlu rozgrzać olej, przesmażyć mięso. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podlać bulionem i winem. Wsypać grzyby, ziele angielskie i liście laurowe i gotować na małym ogniu przez ok 1,5 godziny. Mąkę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody, wlać pod koniec gotowania. W razie konieczności można dodać więcej wody, gdyby sos był zbyt gęsty. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Zdecydowanie moje smaki. Uwielbiam suszone grzyby:)
OdpowiedzUsuńPyszności 😊
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie !:) zwłaszcza jak samemu nazbieramy grzyby i później wysuszymy. Polecam spróbować
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńlubię bardzo takie gulasze
OdpowiedzUsuńSmakowite danie i dzięki grzybom pewnie bardzo aromatyczne. :)
OdpowiedzUsuń