Torcik nie wymaga pieczenia, jest bardzo łatwy do zrobienia a zarazem smakuje wybornie. Delikatny, waniliowy krem świetnie komponuje się tutaj z chrupiącymi ciasteczkami i migdałami.
Torcik jest tak pyszny, że każdy prosił o dokładkę :)
Krem:
900 ml mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szkl cukru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
250 g miękkiego masła
2 opakowania ciastek francuskich
1/3 szkl płatków migdałów
Krem: 600 ml mleka zagotować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałym mlekiem, ugotować budyń. Ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puch. Nadal miksując dodawać po łyżce ostudzonego budyniu (budyń i masło muszą mieć temperaturę pokojową aby masa się nie zważyła).
Tortownicę (24cm) wyłożyć folią spożywczą lub założyć obręcz do tortów. Na dnie ułożyć warstwę ciastek, wyłożyć 1/3 masy, ułożyć kolejną warstwę ciastek. Czynność powtarzać do czasu aż uzyskamy 3 warstwy ciastek i kremu. Wierzch torcika posypać pokruszonymi ciastkami i uprażonymi płatkami migdałów. Ciasto schłodzić w lodówce przez noc.
Uroczy...
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńOryginalny i ciekawy pomysł! Pozdrawiam, M.
OdpowiedzUsuńMiło mi, pozdrawiam ☺
UsuńWygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńBardzo inspirujący 🙂
OdpowiedzUsuńZ pewnością wypróbuję, to moje smaki.
Pozdrawiam 😊
Pozdrawiam i polecam 😊
UsuńPychotka taki torcik i jak mało pracy przy nim :)
OdpowiedzUsuńPrawda? 😉
UsuńFajny przepis i jak smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ☺
Usuńwoow jak on pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńMiło mi 😊
UsuńCiasto francuskie znam, ale ciastek raczej nie. Jakie to Asiu?
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda smacznie i takim pewnie jest🎂😀
Serdeczności zostawiam, zdrówka życząc😀🌼
Dziękuję Morgano 😊 a ciasteczka można kupić w Lidlu lub Biedronce pod nazwą Precle maślane 😉
Usuń