środa, 9 grudnia 2020

Torcik Napoleon na ciastkach francuskich

 

Torcik nie wymaga pieczenia, jest bardzo łatwy do zrobienia a zarazem smakuje wybornie. Delikatny, waniliowy krem świetnie komponuje się tutaj z chrupiącymi ciasteczkami i migdałami.

Torcik jest tak pyszny, że każdy prosił o dokładkę :)




Krem:

900 ml mleka

2 budynie waniliowe bez cukru

łyżka mąki ziemniaczanej

3/4 szkl cukru

kilka kropel ekstraktu waniliowego

250 g miękkiego masła


2 opakowania ciastek francuskich 

1/3 szkl płatków migdałów




Krem: 600 ml mleka zagotować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałym mlekiem, ugotować budyń. Ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puch. Nadal miksując dodawać po łyżce ostudzonego budyniu (budyń i masło muszą mieć temperaturę pokojową aby masa się nie zważyła).

Tortownicę (24cm) wyłożyć folią spożywczą lub założyć obręcz do tortów. Na dnie ułożyć warstwę ciastek, wyłożyć 1/3 masy, ułożyć kolejną warstwę ciastek. Czynność powtarzać do czasu aż uzyskamy 3 warstwy ciastek i kremu. Wierzch torcika posypać pokruszonymi ciastkami i uprażonymi płatkami migdałów. Ciasto schłodzić w lodówce przez noc.



16 komentarzy:

  1. Oryginalny i ciekawy pomysł! Pozdrawiam, M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo inspirujący 🙂
    Z pewnością wypróbuję, to moje smaki.
    Pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka taki torcik i jak mało pracy przy nim :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis i jak smakowicie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. woow jak on pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto francuskie znam, ale ciastek raczej nie. Jakie to Asiu?
    Torcik wygląda smacznie i takim pewnie jest🎂😀
    Serdeczności zostawiam, zdrówka życząc😀🌼

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Morgano 😊 a ciasteczka można kupić w Lidlu lub Biedronce pod nazwą Precle maślane 😉

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)