Pyszne danie obiadowe do zrobienia zaledwie w pół godziny. Dzięki aromatycznym przyprawom potrawka ma wspaniały i wyrazisty smak. Gwarantuję, że nie obędzie się bez dokładki ;)
2 filety z kurczaka
600 g miąższu z dyni
200 g zielonej fasolki szparagowej
300 g ryżu
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
500 ml bulionu drobiowego
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka kuminu
łyżka kurkumy
łyżka curry
sól, pieprz do smaku
200 ml śmietanki 30%
natka pietruszki do posypania
Filety pokroić w większą kostkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, przesmażyć na oleju w dużym rondlu. Dodać posiekaną cebulkę, słodką paprykę, curry, kurkumę i kumin. Wymieszać i chwilę smażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Mięso zalać bulionem, wsypać pokrojoną w kostkę dynię i fasolkę. Garnek przykryć i dusić na niedużym ogniu do miękkości warzyw. Wlać śmietankę i w razie konieczności przyprawić danie do smaku.
Osobno ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i dodać go gotujących się warzyw i kurczaka. Wymieszać. Potrawkę podawać posypaną natką pietruszki.
Lubie takie potrawki :D Pycha :-)
OdpowiedzUsuń😊
Usuńbardzo fajne danie
OdpowiedzUsuńDziękuję ☺
UsuńMam jeszcze cztery niewielkie dynie z mojego ogródka, chętnie wypróbuję Twój przepis, Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPolecam i pozdrawiam 😊
Usuń