Delikatny, kremowy i orzeźwiający serniczek na zimno uświetni nie tylko wyjątkowe okazje.
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
330 ml śmietanki 30%
szkl mleka w proszku
2/3 szkl cukru pudru
3 łyżki żelatyny
1/3 szkl wody
kilka kropel ekstraktu waniliowego
2/3 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
300 g malin
op. okrągłych biszkoptów
1 szkl mleka do nasączenia biszkoptów
łyżka kakao
Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Odstawić do napęcznienia a następnie podgrzać aż się rozpuści. W misie miksera umieścić ser, cukier puder, mleko w proszku, ekstrakt waniliowy. Zmiksować. Osobno ubić śmietankę i wymieszać z masą serową, dodać żelatynę i krótko zmiksować. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i razem z malinami wymieszać z masą serową.
Dno i boki tortownicy (21cm) wyłożyć folią. Biszkopty krótko maczać w mleku i ułożyć na dnie formy. Zalać masą serową i ułożyć kolejną warstwę biszkoptów.
Sernik odstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypać kakao.
Przepysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńCiasto wytworne, delikatne, poezja smaku Asieńko 🍰😘
OdpowiedzUsuńidealny
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Muszę go spróbować <3
OdpowiedzUsuń