czwartek, 10 września 2020

Sernik stracciatella z malinami bez pieczenia

 Delikatny, kremowy i orzeźwiający serniczek na zimno uświetni nie tylko wyjątkowe okazje.

 

 


 

Masa serowa:

1 kg sera z wiaderka

330 ml śmietanki 30%

szkl mleka w proszku

2/3 szkl cukru pudru

3 łyżki żelatyny

1/3 szkl wody

kilka kropel ekstraktu waniliowego

2/3 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej

 

300 g malin

op. okrągłych biszkoptów

1 szkl mleka do nasączenia biszkoptów

łyżka kakao

 


Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Odstawić do napęcznienia a następnie podgrzać aż się rozpuści. W misie miksera umieścić ser, cukier puder, mleko w proszku, ekstrakt waniliowy. Zmiksować. Osobno ubić śmietankę i wymieszać z masą serową, dodać żelatynę i krótko zmiksować. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i razem z malinami wymieszać z masą serową.

Dno i boki tortownicy (21cm) wyłożyć folią. Biszkopty krótko maczać w mleku i ułożyć na dnie formy. Zalać masą serową i ułożyć kolejną warstwę biszkoptów. 

Sernik odstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypać kakao.


4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)