Pyszne, orzechowe ciasto na każdą okazję. Kruche ciasto świetnie smakuje w połączeniu z orzechową pianką i kwaskowatymi powidłami.
Przepis znalazłam na stronie Smaczne Potrawy. Zamiast dżemu użyłam powideł.
Przepis znalazłam na stronie Smaczne Potrawy. Zamiast dżemu użyłam powideł.
Ciasto kruche:
250g zimnej margaryny
500 g mąki pszennej
3 żółtka
150g cukru pudru
5 łyżek zimnego mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka orzechowa:
3 białka
150 g cukru pudru
250g orzechów włoskich mielonych
słoik powideł śliwkowych
Ciasto: Margarynę posiekać z pozostałymi składnikami. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Połową ciasta wylepić spód blaszki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą połowę zawinąć w folię. Ciasto z blaszką i zawinięty kawałek odstawić do lodówki.
Pianka: Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier puder. ubijać aż piana będzie lśniąca i szklista. Na końcu wymieszać z orzechami.
Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć widelcem i posmarować powidłami. Wyłożyć piankę orzechową. Z pozostałego ciasta odrywać kawałeczki i posypać po masie orzechowej.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 30 minut do zarumienienia.
Ostudzić, można posypać cukrem pudrem.
Asiu
OdpowiedzUsuńPiekę to ciasto, bo jest ulubionym mojej Córki😘🍩
Smaczne, kruchutkie, idealne do kawki☕🤗🧡
wspaniałe jesienne ciasto!
OdpowiedzUsuńlubię takie orzechowe
OdpowiedzUsuńPyszne musi być to ciacho. Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPolecam 😉
Usuń