piątek, 4 września 2020

Kruche z jagodami i budyniową pianką

Jest bardzo smaczne, u nas pół blaszki zniknęło za pierwszym posiedzeniem ;)

 Delikatna pianka budyniowa świetnie smakuje z kruchym ciastem i jagodami. Jest to wyjątkowe ciasto, które poza sezonem z powodzeniem można upiec z dodatkiem mrożonych owoców.


 


Ciasto kruche:

2,5 szkl mąki

250g masła

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 żółtek

szczypta soli

kilka kropel ekstraktu waniliowego

 

Pianka budyniowa:

5 białek

szczypta soli

szkl cukru

2 budynie waniliowe

1/2 szkl oleju

 

1,5 szkl jagód

cukier puder do posypania

 

 

Ciasto: składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Podzielić na dwie części, owinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Blaszkę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć jedną część ciasta. Podpiec ok 15 minut w 180 stopniach. Przestudzić.

Pianka: Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Dodać cukier. Ubijać aż będzie szklista i lśniąca. Na koniec dodać budyń i olej. Zmiksować. Pianę wyłożyć na podpieczony spód. Posypać jagodami i zetrzeć pozostałą część ciasta. 

Ciasto piec ok 40-50 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

7 komentarzy:

  1. Asiu super przepis, ciasto pyszne, u nas z malinami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli można z malinami ,to i ja spróbuję,bo o nie łatwiej.

      Usuń
  2. Dawno takiego ciacha nie robiła, a jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, owocowe- idealne do kawki i na spotkania towarzyskie😄🧡

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć mrożonych jagód?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)