Jest bardzo smaczne, u nas pół blaszki zniknęło za pierwszym posiedzeniem ;)
Delikatna pianka budyniowa świetnie smakuje z kruchym ciastem i jagodami. Jest to wyjątkowe ciasto, które poza sezonem z powodzeniem można upiec z dodatkiem mrożonych owoców.
Ciasto kruche:
2,5 szkl mąki
250g masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Pianka budyniowa:
5 białek
szczypta soli
szkl cukru
2 budynie waniliowe
1/2 szkl oleju
1,5 szkl jagód
cukier puder do posypania
Ciasto: składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Podzielić na dwie części, owinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Blaszkę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć jedną część ciasta. Podpiec ok 15 minut w 180 stopniach. Przestudzić.
Pianka: Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Dodać cukier. Ubijać aż będzie szklista i lśniąca. Na koniec dodać budyń i olej. Zmiksować. Pianę wyłożyć na podpieczony spód. Posypać jagodami i zetrzeć pozostałą część ciasta.
Ciasto piec ok 40-50 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
wspaniałe ciacho!
OdpowiedzUsuńAsiu super przepis, ciasto pyszne, u nas z malinami.
OdpowiedzUsuńJeśli można z malinami ,to i ja spróbuję,bo o nie łatwiej.
UsuńDawno takiego ciacha nie robiła, a jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszne, owocowe- idealne do kawki i na spotkania towarzyskie😄🧡
OdpowiedzUsuńCzy można użyć mrożonych jagód?
OdpowiedzUsuńMożna
Usuń