Ciasto ma bardzo ciekawy słodko-słony smak. Słodycz kremu przełamana jest tu słonymi krakersami. Delikatna, kremowa konsystencja i ten zaskakujący smak sprawia, że chcemy sięgnąć po więcej. Ciasto przygotujecie zaledwie w kilka chwil. Jedynie trzeba poczekać aż stężeje a krakersy nawilgną od masy.
Nam bardzo smakowało.
Inspiracja: blog e-przepisykulinarne.pl
puszka masy kajmakowej
500g mascarpone
330 ml śmietanki 30%
200 g orzechów pekan + kilka do dekoracji
ok 300 g krakersów
Orzechy uprażyć na suchej patelni, ostudzić i posiekać.
Do misy miksera przełożyć mascarpone i kremówkę, zmiksować na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać masę kajmakową. Na koniec masę wymieszać z posiekanymi orzechami (2 łyżki orzechów zostawić do posypania ciasta). Foremkę (20x20cm) wyłożyć folią, na dnie ułożyć warstwę krakersów. Posmarować 1/5 masy i ponownie ułożyć krakersy. Czynność powtórzyć, ostatnią warstwą ma być masa. Ciasto posypać pokruszonym krakersem i pozostałymi orzechami. Schłodzić kilka godzin. Przed podaniem udekorować połówkami orzechów.
Warto skorzystać z takiego przepisu, bo smacznie wygląda🍰🤗💗
OdpowiedzUsuń