piątek, 17 kwietnia 2020

Chleb bez wyrastania

Jest to chyba najłatwiejszy i najszybszy chleb jaki do tej pory upiekłam. Wystarczy wymieszać składniki i wstawić chlebki do pieca, bez wyrastania.
Możecie użyć dowolnej mąki, może to być 1kg zwykłej pszennej. Możecie dodać dowolne ziarna i/lub płatki owsiane i zawsze się uda.
Przepis od Małgosi z bloga Wędrówki po kuchni :)





800g mąki pszennej typ 405
200g mąki pszennej graham typ 1850
14g drożdży instant
łyżeczka cukru
2 łyżki soli
1/2 szkl siemienia lnianego
1l ciepłej wody




Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce, dolewamy ciepłą wodę i mieszamy dokładnie np. łyżką. Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Chlebki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Po tym czasie wyjąć i studzić na kratce.



10 komentarzy:

  1. Domowe pieczywko zawsze smaczne i zdrowe:)
    Mnie wolno jeść tylko pszenne, bez zakwasu- chory żołądek!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda ten chlebek. I jest na tyle fajny, że można kombinować z mąkami :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Do wypróbowania. Teraz jest tyle różnych przepisów na chleb, że żadna piekarnia nie ma takiego asortymentu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się :) w domu mozna wyczarować pyszny i zdrowy chleb bez większego nakładu pracy ;)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)