niedziela, 24 listopada 2019

Sernik dyniowy bez pieczenia

Serniczek dyniowy to świetny w smaku, lekko korzenny deser do kawy.



Spód:
250 g herbatników
120 g masła

Sernik:
1 kg sera na serniki z wiadereczka
300 g musu z dyni
2 szkl kremówki
2 szkl cukru pudru
1/2 szkl wody
3 łyżki żelatyny
łyżeczka przyprawy korzennej

czekolada mleczna



Spód: herbatniki drobno pokruszyć. Masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciastka, wyrównać i ubić. Wstawić do lodówki.

Sernik: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia.  Do miski dodać ser, mus z dyni i cukier puder, zmiksować do połączenia składników. Zimną kremówkę ubić na puch. Dodać do masy serowej, wymieszać. Na koniec cały czas miksując wlewać żelatynę. masę serową wylać na schłodzony spód z herbatników. wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem czekoladę zetrzeć na tarce na wiórki i posypać serniczek.

3 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda :) Z dynią jeszcze nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. taki serniczek musi byc pyszny

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam puszkę musu a Ty podpowiedzialaś przepis na sernik. Wyprobujemy:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)