Tort upiekłam na urodziny wielbiciela marki BMW i masła orzechowego :)
Solenizant był mile zaskoczony i bardzo zadowolony a tort wszystkim bardzo posmakował :)
Masa z masła orzechowego ma bardzo ciekawy smak a orzeszki przyjemnie chrupią podczas jedzenia.
Biszkopt:
120g zmielonych orzechów włoskich
5 jajek
1/2 szkl cukru pudru
1,5 łyżki mąki pszennej
4 łyżki kaszy manny
Masa:
200 g miękkiego masła
2 budynie waniliowe z cukrem
1l mleka
2-3 łyżki cukru pudru (wg uznania)
200 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
2/3 słoiczka dżemu porzeczkowego
tabliczka białej czekolady
Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną i lśniącą pianę. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Orzechy, mąkę i kaszę manną wymieszać a następnie łyżką połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt. Ciasto piec ok 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na trzy krążki.
Masa: Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, nadal miksując dodawać po łyżce budyniu i cukier puder. 1/3 masy odłożyć do dekoracji. Resztę zmiksować z masłem orzechowym.
Krążki biszkoptu nasączyć herbatą z dodatkiem alkoholu, posmarować cienko dżemem i masą orzechową. Wierzch i boki tortu posmarować masą budyniową. Ja położyłam opłatek z masy cukrowej i polałam boki rozpuszczoną białą czekoladą.
Tort można jednak dowolnie udekorować. Schłodzić.
ale świetny tort
OdpowiedzUsuń