środa, 6 listopada 2019

Ciasto "gotowane" z jabłkami

Ciasto z tego przepisu jest niezwykle wilgotne, wysokie i cudownie pachnące jabłkami i cynamonem. Doskonałe na co dzień do ulubionej kawy. Ciasto wychodzi dosyć słodkie, dlatego spokojnie można zmniejszyć ilość cukru.


250 g margaryny
1,5 szkl cukru
1/2 szkl wody
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
2 szkl mąki pszennej

2-3 jabłka
łyżka cynamonu

cukier puder do posypania



Margarynę, cukier i wodę gotować na małym ogniu do rozpuszczenia. Ostudzić. 
Dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. 
Jabłka obrać i pokroić w półplasterki, wymieszać z cynamonem a następnie z ciastem.
Blaszkę (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec ok 45 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.


7 komentarzy:

  1. pyszne i takie domowe :) ależ bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieskomplikowane, szybkie i z owocami - takie ciasta lubię najbardziej :) Bardzo mnie zaciekawił sposób przygotowania tego ciasta więc zapewne za niedługo powtórzę Twój wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ładnie wygląda, aż chce się sięgnąć kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje, ale zamiast margaryny dałabym masło.

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się Twój przepis. Takiego ciasta z jabłkami jeszcze nie piekłam. Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis, takiego ciasta jeszcze nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)