niedziela, 12 maja 2019

Ciasto bajaderka

Mocno czekoladowe, pachnące rumem i naszpikowane bakaliami. Jednym słowem doskonałe ciasto do popołudniowej kawy :)




Ciasto kruche:
420 g mąki pszennej
250g margaryny
200 g cukru
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1 szkl mleka
100 g cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
5 łyżek kakao
500 g marmolady różanej
szkl orzechów (włoskie i migdały)
szkl rodzynek
1/2 szkl rumu
1/2 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej

Polewa:
150 g czekolady gorzkiej
150 g kremówki

płatki migdałów do posypania



Ciasto: Mąkę posiekać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i masłem. Dodać jajka, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folie i schłodzić przez godzinę w lodówce. Podzielić na dwie części w proporcji 2/5 i 3/5. Upiec dwa placki w blaszce (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 25 minut w 180 stopniach. Ostudzić. 

Masa: Rodzynki namoczyć pół godziny w rumie, odsączyć. Mleko, połowę marmolady, kakao, czekoladę i cukier puder lekko podgrzać i wymieszać do rozpuszczenia i połączenia składników. Większy kawałek ciasta pokruszyć, dodać z bakaliami do masy i wymieszać. 

Cieńsze ciasto posmarować pozostałą marmoladą i wyłożyć równą warstwę masy. Wstawić do lodówki do stężenia. 

Polewa: Kremówkę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Polać ciasto i posypać migdałami. Schłodzić.

Rada: Można zmniejszyć ilość mleka i dodać trochę rumu z namaczania rodzynek. Ciasto zyska na smaku :)


12 komentarzy:

  1. Ciasto "Bajaderka" znam od dawna. Piekę czasem dla przypomnienia, bo jest smaczne:)
    Miłej niedzieli z ciasteczkiem pysznym życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. witam! czy mogą być powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy zamiast marmolady różanej?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasta nie miałam okazji jeść, muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od czasu do czasu przygotowuję. Uwielbia je zwłaszcza moja Mama :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojj pamiętam, kiedyś czesto robiłam podobne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego ciasta jeszcze nie robiłam, a bardzo smakowicie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. strasznie dawno nie robiłam :) chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)