Ciasto kruche z rabarbarem pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Mama piekła je bardzo często gdy tylko zaczynał się sezon na to warzywo. Do tego gotowała pyszny rabarbarowy kompot i wraz z siostrami miałyśmy wspaniałą ucztę :) Tym razem do ciasta zrobiłam mega wielką bezę, gdyż w zamrażalniku zalegało mi sporo białek. Beza z wierzchu jest krucha a w środku puszysta i mięciutka jak pianka. Po prostu doskonała. Słodki smak bezy i kwaskowaty rabarbar to według mnie połączenie doskonałe. Moja córka też pokochała to ciasto. Mam nadzieję, że kiedyś ona będzie miała tak miłe wspomnienia z domowymi wypiekami jakie mam ja :) Bo tylko dzięki mamie moje wspomnienia pachną domowym ciastem :)
Ciasto kruche:
2 szkl mąki pszennej
150 g zimnego masła lub margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru pudru
4 łyżki zimnej wody
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Beza:
11 białek w temp.pokojowej
szczypta soli
2 szkl drobnego cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka soku z cytryny
Kisiel rabarbarowy:
1 kg rabarbaru
ok 1/2 szkl cukru
kisiel malinowy
Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. ciasto zawinąć w folie i wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia.
Rabarbar umyć i obrać. Pokroić w dużą kostkę, przesypać do garnka i dodać cukier. Podgrzewać aż puści sok i zmięknie. Dodać kisiel i energicznie zamieszać aż zgęstnieje. Lekko przestudzić.
Ciasto rozwałkować trochę więcej niż wielkość blaszki (24x36cm). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto, zostawiając ok 2 cm brzeg. Nakłuć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Wyjąć ciasto, posmarować kisielem rabarbarowym i wyłożyć pianę.
Beza: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i miksować aż piana będzie lśniąca. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, krótko zmiksować do połączenia składników.
Pianę wyłożyć na rabarbar, wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie wyłączyć grzanie i zostawić ciasto na pół godziny aby beza z wierzchu się wysuszyła. Ostudzić.
Przepis na to ciasto bierze udział w akcji Durszlaka.
Każdy z Was może otrzymać rabat 10 % na zakupy w e-sklepie
www.manufaktura-wielkopolska.pl na hasło: durszlak10
Możecie tam nabyć przepyszne i pozbawione konserwantów kompoty, miody i konfitury.
Takie jak u mamy :)
Możecie tam nabyć przepyszne i pozbawione konserwantów kompoty, miody i konfitury.
Takie jak u mamy :)
Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.
I u mnie sezonowe ciasto z rabarbarem, tylko ucierane z kruszonką:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda Twoja beza- idealna do kawki:)
Dziękuję :)
Usuńwow beza idealna :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńsuper pomysł na ciasto z rabarbarem
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAsiu robiłam przepyszne 😍
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńAch ta pianka <3 jakie to musi być dobre :)
OdpowiedzUsuń