czwartek, 7 czerwca 2018

Sernik gotowany z truskawkami

Przepyszne i orzeźwiające ciasto. Sprawdzi się jako elegancki deser podczas spotkania z przyjaciółmi lub do kawy na co dzień.
Ja użyłam sera o smaku waniliowym. Ale wystarczy do naturalnego serka warto dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego aby nabrał ciekawego smaku.




Biszkopt:
2 jajka
1/3 szkl cukru
1/4 szkl maki pszennej
1/4 szkl maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ser:
1kg sera na serniki z wiadereczka (u mnie waniliowy)
200 g masła
3/4 szkl cukru
4 jajka
2 duże budynie waniliowe
3/4 szkl mleka

1/2 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe




Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy piana będzie lśniąca i szklista dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Spód formy (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Ciasto piec ok 20 minut w 170 stopniach. Ostudzić.

Ser: w garnku rozpuścić masło, dodać ser, cukier i rozbełtane jajka. Podgrzewać, często mieszając aż masa zacznie bulgotać. Proszek budyniowy wymieszać z mlekiem i wlać do gorącego sera. Energicznie mieszać i podgrzewać aż masa serowa zacznie gęstnieć. Gorącą wylać na biszkopt. Ostudzić.

Galaretkę przygotować w 750 ml gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć osuszyć (większe przekroić) i poukładać na masie serowej. Zalać tężejącą galaretką.
Sernik odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.



7 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)