Przepyszne i orzeźwiające ciasto. Sprawdzi się jako elegancki deser podczas spotkania z przyjaciółmi lub do kawy na co dzień.
Ja użyłam sera o smaku waniliowym. Ale wystarczy do naturalnego serka warto dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego aby nabrał ciekawego smaku.
Biszkopt:
2 jajka
1/3 szkl cukru
1/4 szkl maki pszennej
1/4 szkl maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser:
1kg sera na serniki z wiadereczka (u mnie waniliowy)
200 g masła
3/4 szkl cukru
4 jajka
2 duże budynie waniliowe
3/4 szkl mleka
1/2 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy piana będzie lśniąca i szklista dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Spód formy (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Ciasto piec ok 20 minut w 170 stopniach. Ostudzić.
Ser: w garnku rozpuścić masło, dodać ser, cukier i rozbełtane jajka. Podgrzewać, często mieszając aż masa zacznie bulgotać. Proszek budyniowy wymieszać z mlekiem i wlać do gorącego sera. Energicznie mieszać i podgrzewać aż masa serowa zacznie gęstnieć. Gorącą wylać na biszkopt. Ostudzić.
Galaretkę przygotować w 750 ml gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć osuszyć (większe przekroić) i poukładać na masie serowej. Zalać tężejącą galaretką.
Sernik odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Wygląda wspaniale i tak lekko:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbosko wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMniam! Ależ apetyczny sernik:)
OdpowiedzUsuńDzięki Monia:)
OdpowiedzUsuńDzięki Monia:)
OdpowiedzUsuńSerniczek wypróbowany - przepyszny!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło 😊
Usuń