czwartek, 21 czerwca 2018

Młode ziemniaczki zasmażane z bobem

Świetny sposób na wykorzystanie ziemniaczków pozostałych z obiadu. Danie można przygotować na kolację lub zabrać do pracy.



ok 10 ugotowanych młodych ziemniaczków
2 szkl ugotowanego bobu
10 plasterków kiełbasy salami
czerwona cebula
1/3 op. fety
ząbek czosnku
łyżka oliwy
sól, świeżo zmielony pieprz
gałązka rozmarynu
1/3 łyżeczki oregano i bazylii
szczypiorek do posypania



Ugotowane ziemniaki przekroić na pół lub na ćwiartki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć pokrojone w kostkę salami. Dodać ziemniaczki, posypać ziołami i smażyć aż lekko się zrumienią. Pod koniec dodać zmiażdżony ząbek czosnku, obrany z łupinek bób, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciepłe danie wyłożyć na talerze, posypać pokruszoną fetą, szczypiorkiem i cebulką.
Podawać na ciepło chociaż na zimno też dobrze smakuje.


7 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na pyszny, wiosenny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie Asiu :) Ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to musi być dobre:) Choć generalnie za ziemniakami nie przepadam, to te młode bardzo mi smakują i lubię je wykorzystywać właśnie w taki sposób jaki proponujesz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany, wygląda i brzmi fantastycznie, koniecznie muszę takie danie przygotować <3 Ostatnio jadłam wspaniałe danie z młodymi ziemniaczkami w restauracji pod Jelenią Górą. Zakochałam się :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję bardzo, danie jest nie tylko pyszne ale robi się je bardzo szybko ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Asieńko!
    Super pomysł i smacznie;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)