Wypróbowałam trochę nietypowy sposób przygotowania tego napoju gdyż zamiast ugotować rabarbar jak na zwykły kompot, najpierw go usmażyłam. Napój wyszedł zdecydowanie bardziej intensywny w smaku :) Polecam go na letnie upały, doskonale gasi pragnienie.
500 g rabarbaru
cukier do smaku (ok 1/2 szkl)
2 cytryny
1,5 l wody
garść świeżej mięty
Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla, zasypać cukrem i smażyć aż zacznie się rozpadać a cukier się rozpuści. Zalać wodą i zagotować. Kompot odcedzić i schłodzić. Wcisnąć sok z jednej cytryny, drugą pokroić w plasterki. Do dzbanka wlać lemoniadę, dodać plasterki cytryny, liście mięty i sporą ilość kostek lodu.
Mięta w ogródku rośnie, brakuje tylko rabarbaru, a zrobiła bym teraz taką lemoniadę 💜
OdpowiedzUsuńMałgosiu może uda Ci się zdobyć jeszcze rabarbar ;)
UsuńAsiu!
OdpowiedzUsuńRabarbar uwielbiam, zatem Twoja pyszna lemoniada, to strzał w dziesiątkę:)
Smacznie pozdrawiam:)
Morgano pozdrawiam ;)
Usuńbardzo fajny pomysł
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
UsuńPodstawiam szklaneczke! Fajny pomysł z tym podsmażeniem rabarbaru:)
OdpowiedzUsuńPychotka taka domowa lemoniada rabarbarowa :-)
OdpowiedzUsuń