środa, 27 czerwca 2018

Tarta z czereśniami i białą czekoladą

Przepyszny i pięknie wyglądający letni deser. Kruche ciasto doskonale komponuje się z delikatnym kremem z białej czekolady i świeżymi czereśniami. 






Kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
40 g cukru pudru
jajko
szczypta soli

Krem z białej czekolady:
330 ml śmietanki 30%
100 g białej czekolady
2 łyżki cukru pudru

ok 300 g wydrylowanych czereśni
3 łyżki prażonych płatków migdałowych
mięta do dekoracji 




Ciasto kruche: składniki posiekać, zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować na ok 0,5cm i wylepić natłuszczony spód foremki do tarty (ciasta wystarczy na jedną dużą tartę lub kilka mniejszych). Nakłuć widelcem i położyć papier do pieczenia. następnie nasypać grochu w celu obciążenia. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach usunąć papier i groch i dopiekać jeszcze ok 10 minut na rumiany kolor. Ostudzić.

Krem: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i czekoladę. Krem wyłożyć na upieczone spody do tart. Ułożyć na nich wydrylowane czereśnie, posypać migdałami i udekorować miętą. Schłodzić przed podaniem.

17 komentarzy:

  1. Asiu, napisz jakie wymiary miała Twoja forma ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, nieskromnie napiszę, że wyszła pyszna ;)

      Usuń
  3. Pyszny pomysł na masę. Tego roku czereśni jest zatrzęsienie i są na prawdę smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu :) Tak, czereśni jest sporo, trzeba korzystać póki są ;)

      Usuń
  4. Wygląda cudnie i na pewno tak smakuje :) Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tarty na różne sposoby, szczególnie chyba na te bardziej pikantne. Chociaż tej bym nie odmówiła ;-)

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności, na prawdę ślinka cieknie na jej widok :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Asieńko!
    Smacznie i pomysłowo:)
    Uwielbiam czereśnie:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)