niedziela, 25 marca 2018

Fit mazurek owsiany

Kto powiedział, że świąteczne słodkości muszą być ciężkie i tuczące? Ten mazurek nie dość, że jest pyszny to jeszcze zdrowy. Do dekoracji użyjcie dowolnych bakalii i komponujcie swoje ulubione smaki :)




250 g płatków owsianych górskich
100 g wiórków kokosowych
4 jajka
170 g ksylitolu
40 g rozpuszczonego masła
słoiczek dżemu porzeczkowego
bakalie do dekoracji



Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni, ostudzić. Jajka ubić na puch z ksylitolem, wlać masło, wsypać płatki i kokos. Wymieszać. Przelać do foremki (21x21cm) wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec ok 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Mazurek posmarować dżemem i udekorować bakaliami.

8 komentarzy:

  1. Asieńko!
    Takie wypasione, różnorodne mazurki są najlepsze:)
    Mile pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow jestem pod wrażeniem takiego mazurka! Nie sądziłam, że można w ogóle zrobić coś takiego z dodatkiem płatków owsianych!

    W wolnej chwili zapraszam do swojego kulinarnego świata ;-) https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda na to, że różne fajne rzeczy można zrobić z płatków owsianych ;) na pewno zaglądnę do ciebie :)

      Usuń
  3. jaki śliczny :)
    uwielbiam mazurki i zjadłabym każdą ilosć, pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym moznaby zastąpic kokos przy alergii na orzechy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie można dać mielone orzechy.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)