środa, 16 listopada 2016

Kotleciki jaglane z marchewką

Moja rodzina ostatnio pokochała jaglane kotleciki. Nawet moja córka, która nie przepada za kaszą zjada je z apetytem. Nic dziwnego, są przepyszne.
Posiłki przygotowuję z dbałością o ich apetyczny wygląd. A na talerzu #Ambition prezentują się bardzo smakowicie. Aż chce się jeść :)




Kotleciki:
2 woreczki kaszy jaglanej (200g)
mała marchewka surowa lub gotowana
4 jajka ugotowane na twardo
2 jajka surowe
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz

bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia

Sos czosnkowy:
1 szkl jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżki siekanego koperku




Sos czosnkowy: do jogurtu dodać zmiażdżony czosnek i posiekany koperek. Przyprawić do smaku i odstawić na godzinę.

Kotleciki: Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ugotowane jajka i marchew zetrzeć na tarce, dodać kaszę, surowe jajka i doprawić do smaku. Dodać tyle bułki tartej aby można było łatwo formować kotleciki. Łyżką nakładać masę i formować okrągłe kotleciki, panierować w bułce i smażyć na rumiano z obu stron.  Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.





Dla Czytelników bloga czeka zniżka 10% w sklepie Dajar na hasło: ZDROWE-GOTOWANIE.




5 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie... pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście wyglądają bardzo apetycznie i do tego ten sosik pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczne, ja zawsze kaszę jaglaną zajadam na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste i apetyczne danie,i to z moją ukochaną jaglanką:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)