ok 14 rurek cannelloni
3 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
1 brokuł
200g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
kostka fety
2 łyżki masła
2 duże ząbki czosnku
pieprz
Beszamel:
łyżka masła
3 łyżki mąki
2 szkl mleka
70g startego sera żółtego
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
prażone płatki migdałów
ser żółty do posypania
ognista mieszanka przypraw w młynku
3 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
1 brokuł
200g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
kostka fety
2 łyżki masła
2 duże ząbki czosnku
pieprz
Beszamel:
łyżka masła
3 łyżki mąki
2 szkl mleka
70g startego sera żółtego
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
prażone płatki migdałów
ser żółty do posypania
ognista mieszanka przypraw w młynku
Farsz: Brokuła podzielić na różyczki, opłukać i ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, rozdrobnić np. tłuczkiem do ziemniaków i ostudzić. W rondlu rozgrzać masło, dodać szpinak i dusić pod przykryciem do rozmrożenia. Dodać posiekany czosnek, ostudzić. Brokuł, szpinak i fetę dokładnie wymieszać, doprawić do smaku pieprzem. Nie trzeba solić bo feta jest wystarczająco słona. Surowe rurki cannelloni nadziewać farszem i układać w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym oliwą.
Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając zrobić jasną zasmażkę. Wlać mleko i energicznie mieszając miotełką doprowadzić do wrzenia. Wsypać starty żółty ser i wymieszać aż się rozpuści. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Canneloni zalać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 35 minut. W połowie czasu pieczenia posypać startym serem. Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok 10 minut przed podaniem. danie podawać posypane prażonymi płatkami migdałów i ognistą mieszanką przypraw w młynku.
Wyśmienite danie!
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie chyba w najbliższym czasie przetestuję ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńzapraszamy również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/
Super wygląda, przepyszne jest napewno, jak wszystko co robisz
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentuje. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis! :) Wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń