niedziela, 15 lutego 2015

Zupa pomidorowa z paluszkami grissini

Aromatyczna, zdrowa i pożywna zupa. Robi się ją szybko a najlepiej smakuje z włoskimi paluszkami grissini, choć równie dobrze można ją podać z ryżem.
Idealna propozycja na szybki i smaczny obiad.



1 cebula
1 marchewka
kawałek selera
2 ząbki czosnku
700ml przetartych pomidorów (można kupić gotowe lub zmiksować pomidory z puszki)
pieprz, sól
bazylia suszona
bazylia świeża
3 łyżki oliwy z oliwek

paluszki grissini


Warzywa obrać. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Marchew i kawałek selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do podsmażonej cebulki. Smażyć kilka minut. Do podsmażonych warzyw wlać pomidory i ok pół litra wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Gotować na małym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną (ok 10-15 min). Zupę podawać udekorowaną świeżą bazylią i z paluszkami grissini.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam taką wersję pomidorowej :) Pysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj ;)
    Asiu, pysznie, jak zawsze i ta moja ulubiona estetyka podania- brawo ;)
    Pozdrawiam słonecznie na dziś i kolejne udane dni ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)