Idealna propozycja na szybki i smaczny obiad.
1 cebula
1 marchewka
kawałek selera
2 ząbki czosnku
700ml przetartych pomidorów (można kupić gotowe lub zmiksować pomidory z puszki)
pieprz, sól
bazylia suszona
bazylia świeża
3 łyżki oliwy z oliwek
paluszki grissini
1 marchewka
kawałek selera
2 ząbki czosnku
700ml przetartych pomidorów (można kupić gotowe lub zmiksować pomidory z puszki)
pieprz, sól
bazylia suszona
bazylia świeża
3 łyżki oliwy z oliwek
paluszki grissini
Warzywa obrać. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Marchew i kawałek selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do podsmażonej cebulki. Smażyć kilka minut. Do podsmażonych warzyw wlać pomidory i ok pół litra wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Gotować na małym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną (ok 10-15 min). Zupę podawać udekorowaną świeżą bazylią i z paluszkami grissini.
Uwielbiam taką wersję pomidorowej :) Pysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńWitaj ;)
OdpowiedzUsuńAsiu, pysznie, jak zawsze i ta moja ulubiona estetyka podania- brawo ;)
Pozdrawiam słonecznie na dziś i kolejne udane dni ;)