Ktoś kiedyś powiedział, że prawdziwy pączek musi mieć chrupiącą skórkę, być mięciutki w środku a po naciśnięciu wrócić do poprzedniego kształtu a do tego ma być lekki jak puch..... I moje takie są! Po prostu doskonałe. Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam. Polecam Wam ten przepis z całego serca!
Sekretem dobrych pączków są dobre składniki i trochę cierpliwości (ciasto musi dobrze wyrosnąć!). Zastosujcie się do tych rad a też zostaniecie mistrzami wypiekania pączków :) Zatem do dzieła. A kto jeszcze nie jadł dziś pączka, proszę się częstować:)))
700g mąki pszennej + trochę do podsypania
9g drożdży instant
5 łyżek cukru
3 łyżki cukru waniliowego
spora szczypta soli
3 jajka w temp. pokojowej
kieliszek rumu
100g masła
1 szkl (250ml) mleka
lukier
kandyzowana skórka pomarańczowa
słoiczek konfitury z róży
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe suche składni i i wymieszać łyżką. Jajka rozbełtać. Mleko podgrzać z masłem aby się rozpuściło. Do miski z suchymi składnikami wlać jajka, rum i ciepłe (nie gorące!) mleko z masłem. Wyrabiać ciasto ok 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.
Stolnicę lekko oprószyć mąką i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 1-1,5 cm i szklanką wykrawać kółka. Kółka ułożyć na desce lekko podsypanej mąką w większych odstępach i przykryć czystą ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
W szerokim rondlu rozgrzać olej. Powinien mieć temp. 17-180stopni. Najlepiej to sprawdzić wrzucając jednego pączka. Jeśli ten zacznie się rumienić to znak że olej jest dobrze rozgrzany. Po usmażeniu pierwszego pączka zawsze sprawdzam w środku czy jest upieczony.
Pączki osączyć na papierowym ręczniku i gdy lekko przestygną nadziewać je konfiturą używając szprycy z długą końcówką.
Ostudzone pączki lukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego! :))
smaczne!! :)
OdpowiedzUsuńAleż one kuszą! :) ja co prawda dziś nie piekłam pączków (kupiłam), ale nasmażyłam faworków z 2 kg mąki :D połowy już nie ma :D
OdpowiedzUsuńA mogą być zwykle drożdże? Nie spotkałam nigdy drożdży instant? Aga
OdpowiedzUsuńMogą być, 7g drożdży instant= 25 g drożdży świeżych.
UsuńWyszły pyszne.
OdpowiedzUsuńWitam,chciałam napisać, że pączusie wyszły piękne i są pyyyszne, fajny ,tani przepis, polecam.
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
Usuń