Polecam i Wam!
400g płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szkl słonecznika
1/2 szkl orzechów włoskich
1 szkl rodzynków
1/2 szkl pestek z dyni
2/3 szkl mieszanki orzechów laskowych, nerkowca, migdałów
1 szkl wiórków kokosowych
puszka mleka skondensowanego słodzonego
250g dżemu brzoskwiniowego
1/2 szkl słonecznika
1/2 szkl orzechów włoskich
1 szkl rodzynków
1/2 szkl pestek z dyni
2/3 szkl mieszanki orzechów laskowych, nerkowca, migdałów
1 szkl wiórków kokosowych
puszka mleka skondensowanego słodzonego
250g dżemu brzoskwiniowego
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Mleko i dżem przełożyć do garnuszka, lekko podgrzać. Dokładnie wymieszać z suchą mieszanką. Blaszkę o wymiarach 24x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na blaszkę, wyrównać i docisnąć. Piec ok 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić i pokroić na batoniki.
Mniam, uwielbiam takie domowe batoniki. Problem w tym, że trudno poprzestać na jednym, a jakbym mogła, to pożarłabym od razu całą blachę. :) Z dodatkiem dżemu jeszcze nie próbowałam, ale nic straconego :)
OdpowiedzUsuńświetne batoniki!
OdpowiedzUsuńJak ja bym się wgryzła w takiego batonika :D
OdpowiedzUsuńAsiu czym ewentualnie można zastąpić mleko? Myślisz,że mleko owsiane lub ryżowe zda egzamin?
OdpowiedzUsuńNigdy nie używałam mleka owsianego czy ryżowego. Mleko skondensowane jest dosyć słodkie i pod wpływem wysokiej temperatury "skleja" te wszystkie suche składniki. Tamte mleka wg mnie raczej nie zdadzą egzaminu....
UsuńDziękuję za odpowiedź :)
Usuń