środa, 25 lutego 2015

Domowe batoniki musli

Uwielbiam takie zdrowe, chrupiące batoniki pełne orzechów i innych bakalii :) Teraz kiedy jestem na małej diecie i nie jem słodyczy mogę sobie pozwolić na taki pełnowartościowy batonik w przerwie w pracy bez większych wyrzutów sumienia ;)
Polecam i Wam!



400g płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szkl słonecznika
1/2 szkl orzechów włoskich
1 szkl rodzynków
1/2 szkl pestek z dyni
2/3 szkl mieszanki orzechów laskowych, nerkowca, migdałów
1 szkl wiórków kokosowych
puszka mleka skondensowanego słodzonego
250g dżemu brzoskwiniowego


 W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Mleko i dżem przełożyć do garnuszka, lekko podgrzać. Dokładnie wymieszać z suchą mieszanką. Blaszkę o wymiarach 24x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na blaszkę, wyrównać i docisnąć. Piec ok 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić i pokroić na batoniki.

6 komentarzy:

  1. Mniam, uwielbiam takie domowe batoniki. Problem w tym, że trudno poprzestać na jednym, a jakbym mogła, to pożarłabym od razu całą blachę. :) Z dodatkiem dżemu jeszcze nie próbowałam, ale nic straconego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja bym się wgryzła w takiego batonika :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu czym ewentualnie można zastąpić mleko? Myślisz,że mleko owsiane lub ryżowe zda egzamin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie używałam mleka owsianego czy ryżowego. Mleko skondensowane jest dosyć słodkie i pod wpływem wysokiej temperatury "skleja" te wszystkie suche składniki. Tamte mleka wg mnie raczej nie zdadzą egzaminu....

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)