piątek, 26 grudnia 2014

Piernik staropolski z masą chałwową

Bez piernika nie ma Świąt. A piernik staropolski to najlepszy piernik na świecie! Pierwszy raz upiekłam go rok temu i stwierdzam, że nie ma sobie równych. W tym roku dla odmiany przełożyłam go masą chałwową.
Do pieczenia użyłam margaryny Palma z murzynkiem, wg mnie najlepszej do wypieków.
Z otrzymanej porcji ciasta odłożyłam 1/3 i upiekłam pierniczki. Resztę rozwałkowałam na dużą blaszkę (24x36cm) i upiekłam ciasto na piernik. 




Ciasto:
25 dag miodu
50 dag mąki
1 szkl cukru
12 dag margaryny Palma spółki Bielmar
2 jajka
1,5 łyżeczki sody
1/4 szkl mleka
1,5 op. przyprawy do piernika
szczypta soli

Masa:
kostka masła
1/3 kostki margaryny Palma spółki Bielmar
200g chałwy waniliowej

Dodatkowo:
marmolada wieloowocowa
polewa kakaowa (przepis tutaj)
cukrowe perełki i gwiazdki



Piernik: Miód podgrzewać z margaryną i cukrem do połączenia się składników. Ostudzić. Do miski przełożyć przesianą mąkę z sodą, przyprawę do piernika, szczyptę soli, jajka roztrzepane z mlekiem i rozpuszczony miód. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć najlepiej do kamionkowego lub szklanego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić na 5 tygodni w chłodne miejsce.
Na kilka dni przed Świętami wyjąć, rozwałkować i upiec w 160 stopniach przez ok 20 minut. Ostudzić.

Masa: miękkie masło i margarynę utrzeć do białości, na koniec dodać pokruszoną chałwę. Ucierać do czasu aż masa będzie gładka. 

Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć marmoladą i masą. Wierzch również posmarować marmoladą i masą. Piernik polać polewą i udekorować cukrowymi ozdobami.




Ciasta czy ciasteczka?

1 komentarz:

  1. Z masą chałwową musiał smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)