Do pieczenia użyłam margaryny Palma z murzynkiem, wg mnie najlepszej do wypieków.
Z otrzymanej porcji ciasta odłożyłam 1/3 i upiekłam pierniczki. Resztę rozwałkowałam na dużą blaszkę (24x36cm) i upiekłam ciasto na piernik.
Ciasto:
25 dag miodu
50 dag mąki
1 szkl cukru
12 dag margaryny Palma spółki Bielmar
2 jajka
1,5 łyżeczki sody
1/4 szkl mleka
1,5 op. przyprawy do piernika
szczypta soli
25 dag miodu
50 dag mąki
1 szkl cukru
12 dag margaryny Palma spółki Bielmar
2 jajka
1,5 łyżeczki sody
1/4 szkl mleka
1,5 op. przyprawy do piernika
szczypta soli
Masa:
kostka masła
1/3 kostki margaryny Palma spółki Bielmar
200g chałwy waniliowej
Dodatkowo:
marmolada wieloowocowa
polewa kakaowa (przepis tutaj)
cukrowe perełki i gwiazdki
Piernik: Miód podgrzewać z margaryną i cukrem do połączenia się składników.
Ostudzić. Do miski przełożyć przesianą mąkę z sodą, przyprawę do
piernika, szczyptę soli, jajka roztrzepane z mlekiem i rozpuszczony
miód. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć najlepiej do kamionkowego
lub szklanego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić na 5 tygodni w
chłodne miejsce.
Na kilka dni przed Świętami wyjąć, rozwałkować i upiec w 160 stopniach przez ok 20 minut. Ostudzić.
Masa: miękkie masło i margarynę utrzeć do białości, na koniec dodać pokruszoną chałwę. Ucierać do czasu aż masa będzie gładka.
Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć marmoladą i masą. Wierzch również posmarować marmoladą i masą. Piernik polać polewą i udekorować cukrowymi ozdobami.
Z masą chałwową musiał smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuń