piątek, 26 grudnia 2014

Serniczek "Zielone jabłuszko"

Przepis na to ciasto dostała moja mama od koleżanki z pracy. Od razu wiedziałam, że muszę je upiec na święta. W przepisie dokonałam małych zmian. Ciasto wymaga sporo pracy i cierpliwości ale jego smak wynagradza wszystko! Serniczek jest bardzo delikatny i rozpływa się w ustach. 
Idealne ciasto do kawy na wyjątkowe okazje. Polecam :)
Do pieczenia użyłam margaryny Palma z murzynkiem spółki Bielmar, która jest niezawodna do wszelkiego rodzaju wypieków.





Sernik:
1kg serka do serników z wiadereczka
12 żółtek
szkl cukru pudru
8 białek
1/2 szkl cukru kruształu
200g margaryny Palma spółki Bielmar
1 łyżka budyniu śmietankowego
ziarenka z 1 laski wanilii

Masa ajerkoniakowa:
kostka masła w temp. pokojowej
1/2 szkl cuku pudru
1/2 szkl ajerkoniaku

Masa jabłkowa:
słoik prażonych jabłek
3 galaretki agrestowe

Krem śmietankowy:
1/2l śmietanki 30%
ziarenka z 1 laski wanilii
2/3 szkl cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl mleka



Sernik: Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Do misy miksera przełożyć ser, margarynę Palmę, ziarenka wanilii, budyń, cukier puder i żółtka. Utrzeć do połączenia składników. Białka ubić na sztywno z cukrem kryształem a następnie łyżką wymieszać z masą serową. Blaszkę (24036cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 40 minut w temperaturze 160 stopni. Sernik ostudzić i najlepiej wstawić na noc do lodówki.

Masa ajerkoniakowa: masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. cały czas ucierając dodawać po łyżce ajerkoniaku. Masę wyłożyć na sernik.

Masa jabłkowa: W szklance gorącej wody rozpuścić galaretki. Ostudzić i połączyć z prażonymi jabłkami. Gdy jabłka zaczną tężeć wyłożyć je na masę ajerkoniakową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Krem śmietankowy: Żelatynę namoczyć w mleku. Gdy napęcznieje podgrzewać na malutkim ogniu cały czas mieszając. Do gorącego (ale nie wrzącego!) mleka dodać ziarenka wanilii. Ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wlać mleko z żelatyną, dokładnie wymieszać. Śmietankę wyłożyć na galaretkę. Odstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin.


Ciasta czy ciasteczka?

7 komentarzy:

  1. Takim bym nie pogardziła:) Może zrobię na Sylwestra bo prezentuje się rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę wyjątkowy sernik, te wszystkie warstwy... No coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto Asiu. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam mniam,na pewno wypróbuję go na urodzinki ,dziekuję za przepis

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)