2 spore garści suszonych grzybów leśnych
1 cebula
2 łyżki masła
liść laurowy
sól, pieprz
1/2 łyżeczki tymianku
1 szkl śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
1 cebula
2 łyżki masła
liść laurowy
sól, pieprz
1/2 łyżeczki tymianku
1 szkl śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
Grzyby zalać 1/2l gorącej wody, gotować ok pół godziny. W rondelku podsmażyć na maśle cebulkę, dodać grzyby wraz z wywarem i doprawić do smaku. Sos gotować ok pół godziny aż grzybki zmiękną. Mąkę wymieszać ze śmietanką i wlać go dotujących się grzybów. Gotować na małym ogniu kilka minut aż zgęstnieje.
Kocham sosy grzybowe!:)
OdpowiedzUsuńPycha! Ja gotuję niemal identyczny ( grzyby kroję i dodaję mniej śmietanki). Nie wyobrażam sobie Wigilii bez tego sosu :) Obowiązkowo duża porcja - najstarsza córka je nawet z nim pierogi...A w ciągu roku podaję z nim kopytka :). Baaardzo zapachniało mi świętami!
OdpowiedzUsuńJaki dobry musi być :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Pyszny, też taki robię
OdpowiedzUsuń